Το μυστήριο των Κελτών

Posted: 1 Αυγούστου, 2012 in Ευρώπη
Ετικέτες: , , ,

Ένας μικρός σύλλογος από την ερασιτεχνική Northern League της Αγγλίας με έδρα το Κάρλαϊλ επέλεξε να αλλάξει την ονομασία του από Γκίλφορντ Παρκ σε Σέλτικ Νέισιον (κελτικό Έθνος), προκειμένου να αυξήσει την οπαδική του βάση και να συγκεντρώσει τριγύρω του κόσμο με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και συγκεκριμένη κουλτούρα. Παράλληλα, έχει κάνει δυνατές μεταγραφές που δείχνουν ότι μπορεί να πάει μπροστά. Ποιος, όμως, κρύβεται πίσω από όλα αυτά;

Tα Κελτικά Έθνη είναι οι τοποθεσίες στην Βόρεια και Δυτική Ευρώπη, στις οποίες είναι ζωντανή η κελτική γλώσσα και επιβιώνουν κάποια στοιχεία της συγκεκριμένης παράδοσης, με την έννοια έθνος να αφορά τους ανθρώπους που μοιράζονται μία κοινή πολιτισμική ταυτότητα, σε μία συγκεκριμένη περιοχή. Ουσιαστικά, οι έξι τοποθεσίες που αναγνωρίζονται κατά αυτόν τον τρόπο είναι η Βρετάνη, η Κορνουάλη, η Ιρλανδία, η Νήσος του Μαν, η Σκωτία και η Ιρλανδία. Παράλληλα, τοποθεσίες στην Ισπανία, όπως η Γαλικία και η Καντάμπρια κατά πολλούς έχουν κελτικά στοιχεία στην πολιτιστική τους παράδοση, παρότι η συγκεκριμένη γλώσσα δεν υφίσταται στη σύγχρονη εποχή. Η λατρεία αρκετών προς την κελτική παράδοση είναι δεδομένη, όπως και η επιθυμία όσων θεωρούν τους εαυτούς τους μέρος της για συνέχεια των εν λόγω εθίμων.

Ο σύλλογος της Γκίλφορντ Παρκ ξεκίνησε να υφίσταται μόλις το 2005, παίρνοντας μέρος στην δεύτερη κατηγορία της Northern Alliance. Ό,τι πιο πρώιμο δηλαδή! Σταδιακά, ανέβαινε επίπεδο και φέτος έφτασε στην Division One Northern League. Έγινε έτσι η πρώτη ομάδα από την περιοχή που κατάφερε να παίξει στην συγκεκριμένη κατηγορία. Η πρώτη κατηγορία της Northern League βρίσκεται τέσσερα επίπεδα κάτω από την Κόνφερανς, την πέμπτη διαδοχικά κατηγορία της Αγγλίας. Οπότε πρόκειται για καθαρά ερασιτεχνικό επίπεδο. Ωστόσο, οι ιθύνοντες της ομάδας αποφάσισαν να πορευτούν στη νέα χρονιά με διαφορετικό όνομα, το οποίο παραπέμπει στα Κελτικά Έθνη!

Ο λόγος της αλλαγής είναι για να συγκεντρώσει τριγύρω της τους Ιρλανδούς, τους Σκωτσέζους και γενικώς όσους έχουν συμπάθεια προς τους Κέλτες και η προσπάθεια αυτή ενισχύεται με μεταγραφές. Το μεγαλύτερο «μπαμ» ήταν η απόκτηση του Άλαν Μπόιντ, ο οποίος είχε μία «γεμάτη» χρονιά με την Χάρτλπουλ στη League One, την τρίτη δηλαδή κατηγορία του Νησιού. Φυσικά για τα δεδομένα της Λίγκας η κίνηση θεωρείται εκπληκτική. Και ο συγκεκριμένος παίκτης αρνήθηκε προτάσεις από άλλες ομάδες, υψηλότερων κατηγοριών για να υπογράψει στους Κέλτες .Τα ρεπορτάζ αναφέρουν ότι ο 30χρονος θα παίρνει 500-650 λίρες τη βδομάδα, με τετραψήφια μπόνους για συμμετοχές και γκολ, ποσά πραγματικά τεράστια για μια ομάδα με μέσο όρο… 36 θεατές στην περσινή χρονιά, όπου και κέρδισε την άνοδο στην Division One.

Ο Μπόιντ δεν είναι ο μόνος. Ο μέσος Μάρτιν Μπρίτεν, οι πρώην παίκτες της Ντάρλινγκτον Πολ Άρνισον και Γκρέιμι Λι και ο τερματοφύλακας Ντάνιελ Λόσον, μπορεί στο ευρύ κοινό να μην λένε τίποτα, αλλά για τα δεδομένα της κατηγορίας μπορούν να κάνουν τη διαφορά και με το παραπάνω. Ήδη θεωρείται ότι η ανοδική πορεία της ομάδας θα συνεχιστεί.

Φυσικά, η συγκεκριμένη προσπάθεια με την αλλαγή του ονόματος και τις ξαφνικές μεταγραφές έχουν προκαλέσει ποικίλες συζητήσεις και υποψίες, αφού… σχεδόν κανείς δεν ξέρει ποιος κρύβεται πίσω από την Σέλτικ Νέισιον. «Λόγω κάποιων παικτών που αποκτήσαμε, υπάρχουν πολλές ιστορίες που νααπτύσονται. Προσπαθώ να ολοκληρώσω κάποια θέματα, ώστε να πω σε όλους τι συμβαίνει και την αλήθεια του εγχειρήματος. Από τη στιγμή που θα πω κάτι θα δώσει τροφή στα σενάρια και δεν το θέλω. Είμαστε απλά ένας σύλλογος που θέλει να ανέβει επίπεδο», τόνισε ο προπονητής, Στιβ Σκίνερ.

Σύμφωνα με το περιοδικό When Saturday Comes, κάποιοι θεωρούν ότι η ομάδα δεν θα βγάλει καν τη σεζόν, ενώ το φόρουμ Non-League Zone απειλείται με μηνύσεις για σχόλια αναγνωστών επί του θέματος, με αποτέλεσμα οι διαχειριστές του να βγάλουν προειδοποιητική ανακοίνωση για άμεση διαγραφή σχολίων που θα αφορούν την κατάσταση της Σέλτικ Νέισιον. Η ομάδα με τα πράσινα, που θυμίζει την παραδοσιακή Σέλτικ, φιλοδοξεί να μαζέψει τριγύρω της τους «Κέλτες» της περιοχής και να ανέβει γρήγορα επίπεδο, ωστόσο όσο το μυστήριο συνεχίζεται, τόσο θα πληθαίνουν και τα σενάρια!

Επιμέλεια: Θάνος Σαρρής

@thansarr

Σχολιάστε