Το «φακέλωμα» των τιφόζι

Posted: 23 Δεκεμβρίου, 2012 in Ευρώπη, Στην εξέδρα το παιχνίδι
Ετικέτες: , ,

Η Ιταλία είναι μία από τις χώρες η οποία έχει δεινοπαθήσει τα τελευταία χρόνια από τη βία μέσα και έξω από τα γήπεδα. Όπως και στην Ελλάδα μία μικρή μερίδα ανεγκέφαλων καταστρέφει τη χαρά του παιχνιδιού από υγιείς φιλάθλους οι οποίοι θα θέλανε να παρακολουθήσουν από κοντά την αγαπημένη τους ομάδα. Παρά τα μέτρα που έχουν ληφθεί σχετικά με τις μετακινήσεις των εκτός έδρας οπαδών, το πρόβλημα της βίας εξακολουθεί να υφίσταται.

milan fans

Στην Ελλάδα η απαγόρευση στις μετακινήσεις των οπαδών της φιλοξενούμενης ομάδας δεν έχει οδηγήσει πουθενά. Το αντίθετο μάλιστα. Άλλωστε το παραπάνω μέτρο αποδεικνύει ξεκάθαρα το γεγονός ότι η πολιτεία αδυνατεί να αντιμετωπίσει ένα φαινόμενο που εξαρτάται αποκλειστικά από αυτή. Στην Ιταλία οι μετακινήσεις μπορεί να μην έχουν απαγορευτεί, ωστόσο με ένα παράλογο μέτρο έχουν ουσιαστικά θέσει στο περιθώριο υγιείς φιλάθλους που θα ήθελαν να ταξιδέψουν για να υποστηρίξουν την αγαπημένη τους ομάδα.

Στην Ιταλία η απόκτηση εισιτηρίου στην εξέδρα της φιλοξενούμενης ομάδας ισοδυναμεί πλέον με «φακέλωμα». Ο οπαδός που επιθυμεί να το αποκτήσει θα πρέπει να γίνει κάτοχος μιας κάρτας, στην οποία θα καταγράφονται όλα τα προσωπικά του στοιχεία, προκειμένου με αυτόν τον τρόπο οι ιταλικές αρχές να γνωρίζουν ποιοι ακριβώς θα παρευρίσκονται σε κάθε παιχνίδι για να αποτρέψουν έτσι πιθανές συμπλοκές τόσο εντός όσο και εκτός αγωνιστικού χώρου.

Ωστόσο το σύστημα έφερε τα αντίθετα αποτελέσματα. Οι οπαδοί αρνούνται πεισματικά στην έκδοση της συγκεκριμένης κάρτας μιας και πρόκειται για μια κραυγαλέα περίπτωση «φακελώματος» από τη μεριά της ιταλικής αστυνομίας. Οι οπαδοί δεν έχουν πάρει τις απαραίτητες εγγυήσεις για το πώς αυτά τα στοιχεία θα αξιοποιηθούν με συνέπεια να κάθονται σπίτι τους. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός ότι σε εκτός έδρας παιχνίδια της Λιβόρνο και της Ουντινέζε στην κερκίδα των φιλοξενούμενων βρέθηκε μόλις ένας, ο Κοράντο Ναστάζιο και ο Αρίγκο Μπροβεντάνι αντίστοιχα.

Όσο για τα φαινόμενα της βίας, αυτά σε καμία περίπτωση δεν έχουν παταχθεί. Κι αυτό γιατί οι οπαδοί πλέον στην Ιταλία σε αρκετές περιπτώσεις αναγκάζονται να πάρουν εισιτήρια στις κερκίδες των γηπεδούχων με αποτέλεσμα αρκετές φορές να δημιουργούνται μικροεντάσεις και συμπλοκές.

Φυσικά υπάρχουν και οι εξαιρέσεις όταν τελευταία σε έναν αγώνα κυπέλλου μεταξύ της Μίλαν και της Ρετζίνα στο Σαν Σίρο, 200 οπαδοί της φιλοξενούμενης έγιναν αντιληπτοί μέσα στους οπαδούς της Μίλαν, χωρίς ωστόσο να γίνει το παραμικρό. Η συγκεκριμένη εξαίρεση είναι φυσικά και αυτή που επιβεβαιώνει τον κανόνα μιας και η ουσία είναι αλλού. Αντικατοπτρίζεται στο γεγονός ότι το υγιές φίλαθλο κομμάτι έχει απομονωθεί και εκτοπιστεί από τα γήπεδα, στα οποία χρόνο με τον χρόνο η προσέλευση διαγράφει μία απελπιστικά πτωτική πορεία.

Επιμέλεια: Δημήτρης Βέργος

Twitter: @dimitrisvergos

Σχολιάστε