Ο… τρίτος νόμος του Νεύτωνα βάζει φωτιά στις κερκίδες

Posted: 7 Δεκεμβρίου, 2013 in Ευρώπη, Στα γήπεδα της κοινωνίας, Στην εξέδρα το παιχνίδι
Ετικέτες: , ,

Η κερκίδα είναι υποτονική. Τα συνθήματα ίσα που βγαίνουν από τα στόματα των οπαδών. Ένας από αυτούς αποφασίζει να ανάψει ένα καπνογόνο και ξαφνικά, σαν να τη χτύπησε ηλεκτρικό ρεύμα, η κερκίδα αρχίζει να χοροπηδάει και το πάθος να ξεχειλίζει, την ώρα που οπαδοί τραγουδούν για την αγαπημένη τους ομάδα…

nefto

 

Στην άλλη πλευρά του γηπέδου- στις θέσεις των επισήμων, αλλά και των πιο «ήπιων» φιλάθλων της ομάδας- τα κινητά παίρνουν φωτιά. Όλοι θέλουνε να απαθανατίσουν αυτή τη στιγμή, την ώρα που το ίντερνετ έχει πλημμυριστεί από βίντεο με pyroshow. Οι εκφωνητές σε ραδιόφωνο και τηλεόραση μιλούν για την εντυπωσιακή ατμόσφαιρα στο γήπεδο και οι φίλαθλοι –ουδέτεροι ή μη – ψελλίζουν «είναι τρελοί αυτοί οι τύποι».

Πόσες φορές έχετε παρατηρήσει αυτό το φαινόμενο στο γήπεδο;

Oι ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες κάθε χώρας – όπως και η ΟΥΕΦΑ – έχουν απαγορεύσει την χρήση καπνογόνων με τις ποινές να ποικίλουν ανά χώρα, από πρόστιμα σε ομάδα και κατόχους, σε φυλάκιση για τους οπαδούς που μεταφέρουν παρόμοια πυροτεχνήματα στο γήπεδο. Στην Αγγλία η ποδοσφαιρική ομοσπονδία (FA), γνωστή για την αυστηρότητα της σε θέματα χουλιγκανισμού και ασφάλειας των οπαδών, έχει προ πολλού απαγορεύσει την χρήση καπνογόνων στο γήπεδο.

Το τελευταίο διάστημα όμως, παρά τις 71 συλλήψεις για κατοχή πυροτεχνημάτων την περασμένη σεζόν, η χρήση των καπνογόνων στα γήπεδα της Μεγάλης Βρετανίας έχει αυξηθεί, με οπαδούς – είτε φιλοξενούμενους ή γηπεδούχους – να αποφεύγουν τον έλεγχο της αστυνομίας και να ψάχνουν τρόπους να μεταφέρουν καπνογόνα εντός γηπέδου.

Οι οπαδοί στην προσπάθεια τους να αποφύγουν τα μπλόκα της αστυνομίας, σκαρφίζονται νέους τρόπους για να «περάσουν» τα πυροτεχνήματα στην κερκίδα.

Ένα φαινόμενο που παρατηρήθηκε πέρσι σε αγώνα της Πρέμιερ Λιγκ έχει κινητοποιήσει τις αρχές, καθώς οι κάμερες της CCTV «έπιασαν» έναν πιτσιρικά οκτώ χρονών να ανοίγει την τσάντα του και να τροφοδοτεί με καπνογόνα οπαδούς ομάδας.

«Η συμμετοχή παιδιών έχει γίνει ένα ανησυχητικό στοιχείο των αυξημένων πυροτεχνημάτων. Δεν είναι ασυνήθιστο για τα «βαποράκια» να φέρνουν πυροτεχνήματα στο γήπεδο για λογαριασμό άλλων, και σε ένα περιστατικό σε ματς της Πρέμιερ Λιγκ την περασμένη σεζόν ένα παιδί ηλικίας περίπου οκτώ ετών παρατηρήθηκε να βοηθάει αυτούς που εμπλέκονται στην χρήση πυροτεχνημάτων», αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση στην επίσημη ιστοσελίδα της λίγκας.

Την περσινή σεζόν ένα αγόρι δεκαπέντε χρονών υπέστη βλάβη στους πνεύμονες από καπνογόνο στο Γουίγκαν, ενώ τον Φεβρουάριο ένα δεκατετράχρονο αγόρι σκοτώθηκε σε αγώνα του Κόπα Λιμπερταδόρες στην Βολιβία από καπνογόνο που εκτοξεύθηκε από οπαδούς.

Σε έρευνα της Πρέμιερ Λιγκ ανάμεσα σε 1635 οπαδούς ομάδων παρατηρήθηκε ότι το 24% είχε προβλήματα ορατότητας από χρήση καπνογόνων, το 10% αντιμετώπισε προβλήματα εισπνοής και το 2% επηρεάστηκε από «την θερμότητα του καπνογόνου».

Την ώρα που εννέα άτομα έχουν τραυματιστεί ή υποστεί εγκαύματα από χρήση πυροτεχνημάτων τους 18 τελευταίους μήνες στην Αγγλία, το 86% των φιλάθλων εκφράζει φόβους για την ασφάλεια του και η πλειοψηφία των γονέων για αυτή των παιδιών τους.

Δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι η κατοχή ή χρήση καπνογόνου από πιτσιρικάδες είναι ένα φαινόμενο που πρέπει να εξαλειφθεί και οι δράστες να τιμωρηθούν.

Η βεβιασμένη γενίκευση όμως σε τέτοιες περιπτώσεις μπορεί να λειτουργήσει αντίστροφα. Η απαγόρευση των καπνογόνων έφερε κάποιους στο σημείο να χρησιμοποιούν παιδιά για να αποφύγουν τους ελέγχους.

Η «εγκληματική» αυτή ενέργεια όμως μπορεί να μεταφραστεί ποικιλοτρόπως. Κάποιος μπορεί να εστιάσει στο «άρρωστο μυαλό» των υπαιτίων και κάποιος άλλος στην αναποτελεσματική προσπάθεια των αρχών να απαγορεύσουν με κάθε πιθανό τρόπο την χρήση καπνογόνων στα γήπεδα.

Τα καπνογόνα για πολλούς – οπαδούς, φιλάθλους, φανατικούς, ουδέτερους- αποτελούν το αλατοπίπερο της κερκίδας. Ο νόμος δράσης-αντίδρασης όμως έρχεται να επιβεβαιώσει ότι πολλές φορές η απόλυτη ποινικοποίηση των καπνογόνων μπορεί να αποφέρει ακραίους τρόπους αποφυγής των ελέγχων…

Επιμέλεια: Πάνος Κωστόπουλος

@Pk_88

Σχολιάστε